Uppsala slott – En bit av vår Svenska historia

Uppsala slott började byggas 1549 av vår första konung Gustav Wasa. Det var en del av en serie borgar och befästningar som byggdes för att kunna försvara landet mot framförallt Danskarna. Det var en militär befästning och den modernaste i sitt slag i norra Europa på den tiden. Den användes förstås som en försvarsanläggning men också som en tillflyktsort när pesten härjade hårt i Stockholm.

Uppsala slott

Uppsala slott har brunnit flera gånger i historien och byggts upp igen. I den gamla delen av befästningen som kallas Bastion Gräsgården hade man kungsvåningen och själva bostadsytan i ett tre våningar högt torn. Bastion Styrbiskop hade endast en försvarsfunktion.

Den nyare delen av slottet som vi idag ser från långt håll och som är mer ett representativt renässansslott stod klart i början av 1600-talet och byggdes under Johan III. Den har också brunnit i olika omgångar och senast 1702 när den stora stadsbranden i Uppsala härjade.

Uppbyggnaden efter den branden påbörjades andra halvan av 1700-talet då staden var svårt eldhärjad och byggnadsmaterialet från slottet användes för att bygga upp både staden samt  Stockholms slott som  tidigare brunnit.

Runt 1760 var det dags för en återinvigning av slottet. Man hade då ytterligare byggt om slottet i Franskklassig stil  men pengarna hade tagit slut och det  blev aldrig helt färdigställt. Tex den norra flygeln som inte finns.

Nu finns en rad verksamheter och aktiviteter på Uppsala slott. En del kontor, ett café men också ett konstmuseum och aktivitetsföretaget GO Adventure som arrangerar historiska guidade turer och upplevelser på slottet.

Man kan gå en takvandring på slottets tak. Det är en blandning av en guidad historisk tur och en modern upplevelse med sele och hjälm där man går på gångbryggor fastsatta i ett säkerhetssystem som löper med längs banan.

Takvandring på Uppsala slott